sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Parhaat Simpsonit #46-42

46. There's Something About Marrying
Kausi 16, jakso 10


Simpsoneissa on käsitelty homoseksuaalisuutta alusta asti, sivuhahmojen kautta tai yksittäisten vitsien ja viittausten muodossa. Kokonaisen jakson aiheena se on ollut muutamiakin kertoja, tässä jaksossa se yhdistyy ajankohtaiseen, samansukupuolisten avio-oikeuteen. Homer käy pari kysymystä käsittävän pikakurssin netissä, tulostaa liperin kaulaan ja alkaa siunaamaan helpon rahan toivossa.

Kun jakso esitettiin ensikerran, muistan ajatelleeni ensimmäisten minuuttien aikana tämän olleen taas niitä jaksoja, jotka osoittavat sarjan nykytason olevan todella pohjamudissa. Pari kolme minuuttia alussa tuntuvat väkisin väännetyltä, mutta yhtäkkiä otetaan tiukka käännös ylöspäin.

Jakso ottaa kantaa ajankohtaiseen ja tulenarkaan aiheeseen. Siinä revitään hyvät naurut Homerin heppoisesta suhtautumisesta asiaan, ja toisaalta, kärjistetään tilannetta Margen ennakkoluuloisella ja tekopyhällä asenteella siskonsa suuntautumista kohtaan, jonka tämä on selvistä merkeistä huolimatta aina sivuuttanut. Historiallisessa mittakaavassa jakso on merkittävä Pattyn tullessa ulos kaapista.

Lisa: Well, what about the people of opposite sex who want to get married?
Homer: Opposite, yuch!
Lisa: I mean a man and a woman.
Homer: Hmm, maybe marriage isn't just for gays... What's that thing called when a guy is gay for a girl.
Marge: Straight.
Homer: Hahaha Ooh look at me, I'm as straight as a one dollar bill, la dee dah!

45. The Computer Wore Menace Shoes
Kausi 12, jakso 6


Vuosituhannen taitteessa internet oli vielä kohtalaisen uusi ja ihmeellinen asia tavalliselle kansalle. Simpsoneissa aihetta käsiteltiin laajimmin tässä vuoden 2000 jaksossa, jossa Homer ostaa tietokoneen, pistää kotisivun kasaan, ja paljastaa kaupungin likaisimmat juorut mystisenä Mr. X:nä.

Kaikki alkaa normaalisti, Homer hakkaa ydinvoimalan portteja, kun ei ole saanut sähköpostia vapaapäivästä. Tuohon aikaan päiväntasalla olevasta tietokoneesta sai maksaa aika paljon siihen nähden, että se vanheni vuodessa parissa. Aiheesta riitti revittävää satiirille, eikä jaksossa jätetä sitä hyödyntämättä. Seuraavana kohteena toisten gif-animaatioista koostuvat kotisivut, jonka irralliset outoudet ovat lähellä jälkipuoliskon erikoisuuksia.

Jakso repii helpot naurut aiheesta yli puolen välin, jonka jälkeinen kolmannes on omistettu yksinomaan tribuutiksi psykologisen mindfuck-vakoiluscifin merkkiteokselle, The Prisonerille. Tarjolla myös paljon 1960-70 luvun happopäistä kalustedesignia, ja Homerin saksalainen kaksoisolento! Toisin kuin edellinen "uusi" jakso, tämä on kauttaaltaan virheetön, joskin terävyys yleisesti ei ole ihan kultakauden tasoa.

Skinner: Our mayor’s corrupted. Mr. X has done this town a great service, despite his poor grammar and spelling.
Agnes: Seymour, are you looking at naked ladies?
Skinner: No, mother.
Agnes: You sissy.

44. Lost Our Lisa
Kausi 9, jakso 24


Homer, Simpsoneiden perheenpää on laiska ja tyhmä yhteiskunnan elätti, virranmukana kulkeva mukavuudenhaluinen loinen. Silti pohjimmiltaan hyväntahtoinen ja samaistuttava idiootti. Lisa on isänsä vastakohta, ja näiden kahden hahmon väliset kohtaamiset ovat aina olleet hauskoja ja koskettavia.

Bartin liimattua naamaansa pilailupuodin kamaa, ei Lisa pääsekään luvatulle reissulle museoon. Tarina kertoo Lisan epäonnistuneesta bussimatkasta näyttelyyn. Ottaessa [bussin oikea numero]A:n, hän päätyy monen mutkan kautta ojasta allikkoon, ja löytää mm. Area 51...A:n.

Lisan seikkailu oudossa ja pelottavassa kaupunginlaitamassa tarjoaa monikulttuurisesti mielenkiintoisia tilanteita, samalla kun Homerin etsinnät pitävät myös jakson pikahuumorin balanssissa. Lisa-jaksot eivät taida olla kovassa huudossa, kun niitä on niin harvoin tarjolla, mutta niistä on ajan mittaan kasvanut olennainen osa Simpsoneiden parhaimmistoa.

Jakson lopetus on kaunis, hauska ja hellyyttävä. Homer ja Lisa murtautuvat museoon, rikkovat antiikkisen patsaan joka paljastuu musiikkilaatikoksi. Seikkailun odd couple kuulee sävelmän, jota kukaan heidän aikalaisistaan ei ole kuullut, ja vaalivat sitä pitkälle toista sekuntia, kunnes se sekoittuu jo mielissä Old Spice mainosmusaksi.

Lisa: Oh! It's the last day of the Isis exhibit!
Bart: Well you should have thought of that before I glued all this stuff to my face!

43. Lisa's Substitute
Kausi 2, jakso 19Ensimmäisten kahden kauden aikana Simpsoneissa käsiteltiin asioita paljon useammin ja enemmän tunteella, kieli poskessa, mutta aidosti koskettavasti. Tämä oli ennen kuin Conan O'Brien tuli talliin äkkiväärine ideoineen. Homer ja Lisa ovat ottaneet yhteen vuosien mittaan useamminkin, mutteivat koskaan näin rajusti.

Dustin Hoffman vierailee jaksossa sijaisopettajana, johon Lisa ihastuu. Jaksossa lainaillaan jonkin verran elokuvaa Miehuuskoe, jonka pääosaa Hoffman esitti. Miehen älykkyys ja charmi saa aikaan katkeransuloisen vihan isänsä antamaa huonoa roolimallia kohtaan. Tunteikkaan jakson kohokohta on lopussa nähtävä, Homerin isä-tytär-suhteen kömpelö paikkailu.

Miss Hoover: He didn't touch my lesson plan. What did he teach you?
Lisa: That life is worth living.

42. Life on the Fast Lane
Kausi 1, jakso 9


Homerilla on ongelmia pitää suhteensa lapsiin kunnossa, mutta eipä vaimonkaan kanssa aina hurrata. Margessa on paljon hyviä puolia, mutta on pakko sanoa että Marge-jaksot olen aina kokenut sarjan heikommiksi. Ensimmäisen kauden ikimuistoisimpiin kuuluva Life on the Fast Lane on ensimmäinen ja edelleen suurin poikkeus.

Homer antaa syntymäpäivälahjaksi vaimolleen keilapallon, jota ei ollut alunperinkään tarkoitettu kuin omaan käyttöön. Marge ottaa kuulan kainaloon ja painuu radalle. Siellä raivoaan tyynnyttelevä vaimo tapaa yltiöromanttisen Jacquesin, jonka kanssa hän jakaa salaisen salamasuhteen.

Esimerkki ensimmäisen kauden jaksosta, jossa käsitellään vakavia tosielämän aiheita, joita ei missään vaiheessa vedetä läskiksi. Loppukohtaus on sentään elämässä ja rakkaudessa kannustava. Ensimmäinen Emmy-palkittu jakso ja sarjan essentiaaleja.

Ensimmäisestä kaudesta on vaikea nostaa esiin kohokohtia, koska kyseessä on niin erilainen ohjelma. Jokainen jakso on kuitenkin ehdottomasti katsomisen arvoinen. Tämä on ensimmäisten joukossa.


Marge: You bought that bowling ball for you, not for me.
Homer: What? No!
Marge: The holes were drilled for your fingers.
Homer: Well, I wanted to surprise you. I couldn't very well chop your hand off and bring it to the store, could I?
Marge: You never intended for me to use that ball.
Homer: Well, if that's how you feel, I'll take it back.
Marge: You can't take it back! You had your name engraved on it!
Homer: So you'd know it was from me!
Marge: Homer, I'm keeping the ball...for myself!
Homer: What? But you don't know how to bowl. Whoops!

+ Mr. Plow commercial (1992)
jaksosta Mr. Plow (kausi 4 jakso 9)
Life on the Fast Lane sisältää mainion unikohtauksen, jossa Marge tanssii Jacquesin kanssa taiteellisessa mustavalkokuvassa. Se jää kuitenkin auttamatta kakkoseksi Mr. Plow'n mustavalko-taidelokuvapastissi-mainokselle, joka irvailee tyylisuunnalle vakuuttavasti. Yksi parhaista film-within-filmeistä.

Lisa: Dad, was that your commercial?
Homer: I... don't know.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti