torstai 11. huhtikuuta 2013

Parhaat Simpsonit, osa 2

49. Bart the Murderer
Kausi 3, jakso 4


Mafia ja rikollisuus suuressa skaalassa on aina kiinnostanut jollain aivan erityisellä tasolla. Onkin harmi että aina 1930-luvulta asti ikonisia gangsteriklassikoita tehtaillut Hollywood-koneisto alkoi prakaamaan vuosituhannen vaihteessa. Sopranosia lukuunottamatta on saatu vain hyviä yrityksiä ja kohtalaisia elokuvia.

Se ei välttämättä ole suoranaista ihailua, kadehtimista tai pelkoa. Siinä vain on sitä jotain selittämättömällä tavalla kiehtovaa. Bart the Murderer ilmestyi aikana jolloin nuo elokuvat elivät viimeisiä menestyksen vuosiaan. Vuotta aiemmin ilmestyi esimerkiksi sellaisia elokuvia kuten Mafiaveljet, Miller's Crossing, Mafiakokelas ja Kummisetä III.

Bart laskee laudallaan tapaturmaisesti hämärän kapakan eteen, joka paljastuu alamaailman herrasmiesten kerhotiloiksi, Legitimate Businessman's Social Clubiksi. Bartista tulee pian mafiosojen juoksupoika ja varsin tyylikäs sellainen.

Sanonta "It's funny because it's true" saa aivan uuden merkityksen kun Fat Tony sanoo sen teurastuksenhurmeista Itchy & Scratchy jakson päätteeksi. Jaksossa on vain vähän varsinaisia kohokohtia tai ikimuistoisia vitsejä, jakson toimiessa enemmän eheänä kokonaisuutena gangsteripelistä, houkuttelevasta korkealuokkaisesta elämästä jossa ihmishenki on halpa. Parodia perustuu-tositapahtumiin-tv-elokuvista on toki mainio.

Bart myöhästyy elintärkeästä cocktailin sekoittamisesta Skinnerin antaman jälki-istunnon vuoksi, ja rehtori on seuraavana päivänä kadonnut. Bart taistelee omantunnontuskia vastaan ja kokee kertaheitolla sen pimeän puolen, jolta on halunnut sulkea silmänsä. Pysäyttävin hetki jaksossa on viimeinen, joka summaa koko ristiriitaiseen suhtautumisen mafiaan.

48. Treehouse of Horror VII
Kausi 8, jakso 1


Treehouse of Horror -jaksot on hankalia käsitellä kokonaisuuksina. Ne koostuvat pääsääntöisesti kolmesta lyhyestä episodista, joita sitoo yhteen jokin kehyskertomus tai alkuintro. Lähes jokaisessa Simpsoneiden Halloween-spesiaalissa on perinteisesti se yksi kiintiöhuono episodi, yksi ikimuistoinen klassikko ja monissa yksi kokeellinen erikoisuus.

Seitsemäs kauhun ja science fictionin liitto pitää sisällään kaksi hyvin mieleenpainuvaa episodia. Ensimmäisessä paljastuu perheen ullakolla piilottelema Hugo, Bartin ex-siamilainen kaksonen. Toisessa seurataan Lisan tiedeprojektia, jossa kolassa liukenevan hampaan ympärille alkaa kasvaa nopeasti kehittyvä yhdyskunta.

Simpsonit on aina tehnyt tieteestä hauskaa. Sarjasta on ammentanut vuosien mittaan lukemattomia ajatusleikkejä ja se on rikastanut aivan varmasti monen katsojan ajatusmaailmaa todella paljon. Samalla tapaa kuin esimerkiksi Aku Ankka.

Nämä kaksi elämää suurempaa tuotemerkkiä ovat myös yleissivistävintä viihdettä mitä voi löytää. Yhteyksiä toisiinsa niillä on enemmänkin ja monissa Treehouse of Horror -jaksoissa se korostuu entisestään.

Niin se kolmas episodi. Bill Clintonin ja Bob Dolen väliset presidentinvaalit ovat pelkkää kangastusta. Todellisuudessa kauhujaksojen vakiovieraat ulkoavaruudesta, Kang ja Kodos, ovat päättäneet orjuuttaa ihmiskunnan. Ei niin hyvä.

47. Treehouse of Horror VI
Kausi 7, jakso 6


Episodien lyhyt kesto mahdollistaa erilaiset kokeilut ja radikaalein löytyy Treehouse of Horror numero kuudesta. Siihen aikaan tietokonegeneroitu kuvasto oli jopa peloittavan näköistä. Homer³ oli kokeilu 3D:n maailmaan. Niin riippuvainen kuin Simpsonit kaksiulotteisesta ilmaisustaan onkin, se ei ole estänyt työryhmää onnistumasta kokeilussa monellakin tasolla.

Ei pelkästään teknisesti, vaan myös käsikirjoituksensa puolesta jakso on todellinen helmi. Homer pakenee Pattya, Selmaa ja heidän lomakuviaan johonkin seinän väliin, huomatakseen löytävänsä itsensä jostain todella merkillisestä, Tronia muistuttavasta ympäristöstä.

"I'm somewhere I don't know where I am!"
Ensimmäisellä kertaa Bartin piikikäs tukka näytti huvittavalta ja Homer oikeiden ihmisten keskellä yksinkertaisesti typerältä. Vieläkin typerämmältä mielestäni on aina näyttänyt Simpsons-figuurit, jollaisesta Bartin ulkomuoto episodiin mallinnettiin.

Vaikka episodin viimeinen osa on vähän rujo, se on myös jollain tapaa haikea ja aavemainen. Homer ottaa uudet hoodit melkoisen hyvin vastaan ja lähtee tutkimusmatkalle meidän maailmamme kaupungin kaduille. Päätös on kieltämättä loistavan epämääräinen. Homer kiinnittää huomiota Erotic Cakes myymälään ja astelee sisään. Vau.

1 kommentti: