keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Elokuvallista runontulkintaa.


Petri Kotwica: Lassi Nummi - Koskettamatta

Suomalainen elokuva nostaa päätään vuosi vuodelta enemmän, uusia hyviä tekijöitä tuntuu löytyvän koko ajan lisää ja uskalletaan tehdä välillä rohkeitakin valintoja. Runoraati esitti aiemmin tänä vuonna jakson, jossa suomalaiset ohjaajat tulkitsivat eroottisia runoja raadin arvioitavaksi. Näyttelijöinä ja lausujina toimii mm. Pamela Tola, Krista Kosonen ja Kari Ketonen. Raadissa tuotoksia pui tuossa kyseisessä jaksossa vakkarivieras Jukka Virtasen lisäksi Paula Vesala, Juha Itkonen ja Virpi Suutari.

Runoraati jo sinänsä on mainio ohjelma, videot ja kerrontatapa tuovat runoille lisää syvyyttä ja voivat jopa avata sisällön täysin uudella tavalla. Runoilijoiden esittely ja musiikkitoive kertovat lisää tekijästään ja auttaa ymmärtämään teoksia paremmin. Otan tämänkin aiheen taas esille mitä mainioimpaan aikaan, juuri kun syksyn viimeinen jakso näytettiin eilen. Pahoitteluni, mutta ainekin nämä kovan luokan ohjaajien eroottiset tulkinnat on hyvinkin vielä nähtävillä Ylen sivuilla. Lyhytelokuvat raadin arvioineen löytyy myös YouTubesta, joista pistän linkit erikseen esille, niiden ääniraidoilla tosin esiintyy pariin kertaan häiriöitä.

Ohjaajien tulkinnat tuovat aivan uusia aspekteja alkuperäiseen runoon. Jokainen toki tulkitsee runoja aina omalla tavallaan ja runohan on silloin parhaimmillaan kun siitä saa kuulijan mielissä irti mahdollisimman paljon erilaisia variaatioita. Audiovisuaalisuus tuo tietenkin lukuisia uusia mahdollisuuksia joilla täyttää runkoa loputtomiin. Ohjaajien ja näyttelijöiden valinnat on osunut erittäin kohdalleen ja tuo yksi ohjelma pursuaa suomalaista osaamista kirjallisuuden, näyttelemisen, ohjaamisen, kuvauksen ja oikeastaan analysoimisenkin saralla. Minna Joenniemi ja Jukka Virtanen ovat myös vakionaamat paikallaan. Raatiin on yleensä ottaenkin saatu korkeatasoisia vieraita.


AJ Annila: Marjo Isopahkala - Iisalmi

Jadesoturin ja Saunan ohjaaja AJ Annila tulkitsee runon omalla tyylillään, erittäin tunnistettavasti. On mukava huomata, että Suomestakin löytyy tekijöitä joiden kädenjäljen tunnistaa ensisekunneista. Viimeisen päälle elokuvallinen kuvaus tuo vahvasti mieleen Rammsteinin vanhemmat musiikkivideot, enkä ihmettelisi niiden toimineen jonkinlaisena vaikuttimena. Saunassakin esiintynyt Kari Ketonen on roolissaan kuin ilmetty saksalaisorkesterin synisti Flake. Mainion roolituksen lisäksi pienet oivallukset ja tehokkaan synkkä tunnelma tekevät Iisalmesta ennenkaikkea upean näytteen Annilan kyvyistä.

Iisalmi raadin arvioineen YouTubessaJanne Kuusi: Merja Virolainen - Kaislaripset verhoavat

Kukkia & Sidontaa elokuvan ohjaajana tunnettu Janne Kuusi tulkitsee mielenkiintoisesti lähdetekstiään yhdellä otoksella. Krista Kosonen on yllättävän hieno runon tulkitsija joka heijastuu lopussa ruudullekin fantasioiden tulkinnanvaraisena kohteena, taustalla televisiossa pyörivän Buñuelin L'Age d'Orin hengessä. Kielletyn rakkauden ja fantasian keskiöön on lisätty oma irvokas tasonsa, jonka törkeys ei välttämättä miellytä kaikkia.

Kaislaripset verhoavat raadin arvioineen YouTubessa


Johanna Vuoksenmaa: Katriina Koskinen - Rakastaisin sinua niin

Enemmän kuin rohkea, tämä tuotos on monella tapaa ennen kaikkea klassinen. Kliseisen pastissimainen taide-elokuvan ja runon kohtaaminen on lähinnä kaihoa tulvillillaan oleva luonnon ja symbolismin riemuvoitto. Runo on 2000-luvun Decameronesta ja vaikka se on syvän tunteikas ja käsittelee vahvasti rakkauden kaipuuta ja halua, se ei ole silti juurikaan eroottinen. Vuoksenmaan valokuvataiteellinen menneisyys on tulkinnassa hyvin läsnä, eikä runoa tulkita ihmisten, vaan luonnon kautta.

Rakastaisin sinua niin arvioineen YouTubessa


Mari Rantasila: Mika Terho - Seksi on elämän suola

Terhon runoa Rantasilan ohjauksessa tulkitsee Irina Pulkka. Etenkin alku on pelottavan toimiva tulkitsijansa näyttäessä aidosti katkeran epätoivoiselta ihmisrauniolta, jonka nähtyään suuri osa ihmisistä haluisi kiertää tämän kaukaa säälimisen sijaan. Pitkitetty räikeän kuubajatsin täyteinen lopetusnumero kuitenkin pilaa hieman muutoin herkkää ja toimivaa kokonaisuutta liialla pituudellaan. Alku on kuitenkin riipaisevuudessaan erittäin tehokas, sekä runona että tulkintana.

Seksi on elämän suola raadinarvioineen YouTubessa


Petri Kotwica: Lassi Nummi - Koskettamatta

Petri Kotwica nousi kertaheitolla Suomen tärkeimpien uusien ohjaajien joukkoon viimeisimmällä elokuvallaan Musta jää. Annilan tavoin, Kotwican tyylin tunnistaa ensisekunneista. Pätkän lukee ja näyttelee kovassa noususuhdanteessa oleva Pamela Tola, joka hoitaa homman mallikkaasti. Runo sinänsä on laadukasta keskivertoa, mutta tulkinta luo siihen aivan oman ulottuvuutensa. Kotwica ottaa runon omakseen ja kääntä sen merkityksen ympäri. Upea pala suomalaista osaamista. Suosittelen lukemaan runon ensin, jonka jälkeen voi ihastella Kotwican omintakeista tulkintaa.

KOSKETTAMATTA

Olemassa toisillemme, Otava 2003

Katso tänne, katso
suljetuin silmin.
Ne ovat sinun silmäsi
minä tunnen
vaikka en näe.

Hengitä tänne, hengitä
suljetuin huulin.
Sinun hengityksesi
minä tiedän
vaikka tuskin tunnen.
Ojenna kätesi, ojenna
tänne, tännepäin
aivan hiukan.
Minäkään en uskalla
kuin aivan hiukan.
Jonain päivänä kätemme kohtaavat.
Nyt me lepäämme näin
samalla vuoteella
samassa maailmassa
ja ihmettelemme. Ainakin minä.

Koskettamatta raadin arvioineen YouTubessa

Sikäli jos raati saa nähdä elokuvat vain kerran ja joutuvat arvioimaan näkemänsä ja kuulemansa heti, se on väärä tapa saada todellisia arvioita. Intuitioon perustuva arvio tuskin on sama kuin mielipide jota kantaa lasehdittuaan tuotoksia pitempään. Itse katsoin kaikki pätkät 2-3 kertaa ja täytyy myöntää, että sain jokaisesta enemmän toiseen kertaan nähtynä. Hienoja tulkintoja kaikki, vaikka Annilan ja Kotwican teokset tuntuivat ensimmäisellä kierroksella ylivoimaisilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti