lauantai 9. tammikuuta 2010

1920-1929 parhaat elokuvat.

1. Sunrise: A Song of two Humans (1927)ohj. f.w.murnau

sunrise ei ole pelkästään 1920-luvun paras - vaan yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvista. jännitystä, romantiikkaa ja komediaa sekoittava sunrise on myös yksi kauneimmista eli parhaimman näköisistä leffoista ja ikäänsä nähden uskomaton.. jos vihdoin saisin jatkettua tota 21 elokuvahelmistä kirjottamista niin tämähän sarjassa olis seuraavaksi luvassa.

saatavuus on ollut aika heikko. teema näytti elokuvan pari vuotta sitten kun aki kaurismäki sai valita suosikkielokuviaan. näin itse ensikertaa tämän pari vuotta tv-esitystä aiemmin kun sain käsiini dvd:n netistä kiinapainoksena. suomeksi ei löydy dvd:tä, mutta nykyään myynnissä amazonissa jopa blu-raynä.


2. Chaplinin poika (The Kid, 1921)ohj. charles chaplin

näin chaplinin pojan ensimmäisen kerran seitsemänvuotiaana ja se on siitä lähtien pysynyt yhtenä tärkeimmistä elokuvista minulle. se oli myös ensimmäinen chaplinin elokuva jonka näin ja tästä syystä erityisen merkittävä. vain nykyaikaa (1935) saatan pitää yhtä hyvänä, vaikka kaikki chaplinin pitkät elokuvat on tietty sinänsä täysosumia.

chaplinin poika on ollut saatavana erinomaisena tuplalevynä, jossa tosi hyviä ekstroja, mm. toinen elokuva jossa elokuvan poika on pääosassa.

3. kenraali (the general, 1927)ohj. buster keaton

tälläkin hetkellä saatavana anttiloistakin n. neljän euron hintaan. mutta saatavilla myös loistavana tuplalevy-julkasuna, jonka itsekkin omistan. tosi hyvät ekstrat, joista kirjotan tässä jonain päivänä, ehkä lisäyksenä allaolevaan.

21 elokuvahelmeä: #2: kenraali


4. nanook of the north (1922)ohj. robert j. flaherty

näin nanookin ensikertaa vain noin vuosi sitten. ennen tämän klassikkodokumentin näkemistä, näin telkkarista dokumentin tämän teosta. se teki todella suuren vaikutuksen ja halusin heti saada nähdä tämän koko komeudessaan. ohjaaja flaherty on nähnyt enemmän filminsä eteen kuin juuri kukaan tämän hetken elokuvien ohjaajista. voin kertoa.

ei taida löytyä suomeksi dvd:nä. itselläni kiinaversio, netistä bongattu.

5. panssarilaiva potemkin (bronenosets potyomkin, 1925)ohj. sergei eisenstein

ensikerran näin potemkinin yläasteella elokuvakurssilla. kohtaus rappusissa on kieltämättä mieletöntä elokuvausta ja varmaan ikuinen inspiraationlähde elokuvien tekijöille. hyvä se on tietty muutenkin.

viimesen päälle kuntoon restauroitu versio tuli dvd-levitykseen suomiteksteinkin anttilan hyllyille. kuvan laatu ja ääniraita on työstetty täydelliseksi. suosittelen kyseistä atlanticin levittämää julkaisua lämpimästi.

6. sherlock jr. (1924)ohj. buster keaton

kolme varttia hurjia temppuja ja vauhdikasta komediaa aina vanhasta kunnon banaanin kuoreen liukastumisesta lähtien. sanoisinko että aidosti hauska ja tuo hyvän mielen. keatonia parhaimmillaan. pituutta elokuvalla ei siis ole kuin 44min, mutta jokainen minuuttia siitä on kyllä sitä itteää.

anttilassa on myynnissä dvd-julkaisuna, suomennettuna nimihirviöksi kovaa kyytiä ja kaunokaisia. ja kuuluu finnkinon sarjaan jossa mykkäelokuvien taustalla kuuluu pelkkä projektorin rullaus. neljällä eurolla sitä on muistaakseni saanut. itselläni on onneksi leffa osana buster keaton-kokoelmaa, jossa sentään musiikit. amazonista löytyy tosi hyviä bokseja ja aika edullisesti.

7. tohtori caligarin kabinetti (das kabinet des dr. caligari, 1920)ohj. robert wiene

ekspressionismin kantaisä ja goottikuvaston ehkä tärkeimpiä vaikuttajia. tim burton on sanonut ettei nähnyt tätä ennenkuin vasta tässä lähivuosina, mutta on vaikutteet olleet mitä tahansa, ovat ne alun perin todennäköisesti juontuneet juurikin täältä. ekpressionismi on makuuni yksi kuvauksellisesti miellyttävimmistä lajityypeistä ja puhtaimmillaan se on juuri tässä pätkässä. juonellisesti ei ihmeellinen, mutta kuvallisesti yhtä juhlaa.

ihme että niin monet itsestäänselvyydet ei näytä saavan millään suomijulkaisuja dvd-muodossa, niinkuin ei tämäkään. itse omistan tämän vhs-kasettina jonka ostin helsingistä vuosia sitten jostain divarista.

8. kultakuume (goldrush, 1925)ohj. charles chaplin

chaplin syö kenkiään. klassisia kohtauksia riittää enemmän ja vähemmän, mutta itse oon aina pitäny kultakuumetta kumminkin kaukana chaplinin parhaista (chaplinin poika, kaupungin valot, diktaattori, nykyaika). saatavilla hyvin ekstroin varusteltuna.


9. bagdadin varas (the thief of baghdad, 1924)ohj. raoul walsh

kuten olen aiemminkin kirjoittanut, olen suuri tuhannen ja yhden yön tarinoiden ihailija. seikkailuhenkisesti tämä on parhaita tulkintoja aiheesta, vaikka sivuaakin vähän kauempaa. kaksi ja puoli tuntia seikkailua, joka ei käy missään vaiheessa tylsäksi ja näyttääkin upealta.

en ole nähnyt suomijulkasua tästäkään. itselläni on ehkä noin 6-7 vuotta sitten ostettu vhs-versio ja se on samaisesta divarista kuin caligari.

10. oopperan kummitus (phantom of the opera, 1925)ohj. rupert julian

taitaa olla kyseessä ensimmäisiä klassisia amerikkalaisia hirviöelokuvia vuosia ennen frankensteinia ja draculaa. lon chaney on ilmiömäinen jälleen kerran, kuten tuhatkasvolla on tapana. tanssiaiskohtaus on värjätty käsin punasävyin.

joskus lähemmäs 15 vuotta sitten ylen kanavalla oli 25. tunti niminen sarja, jolloin näin tämän ekan kerran. silloin nauhotettu kasetti löytyy vieläkin, mutta pari kuukautta sitten sain leffan ihan dvd:näkin ja ihan mielenkiintoista kautta. kolmen cd-levyn andrew lloyd webber-kokoelma anttilasta sisälsikin elokuvan bonuksena. hintaa paketilla oli ehkä 7,90e. hassua vaan on ettei erikseen ole myynnissä näkyny!

+ blackmail (1929)ohj. alfred hitchcock

1920-luvun top 10 on saatu nyt päätökseen ja on bonarin aika. hitchcock lie kaikkien aikojen tunnetuimpia ohjaajia ja hän ohjasi järjettömän määrän ikimuistoisia elokuvia 1920-luvulta aina seitkytluvulle asti. ensimmäinen oikeasti tosi hyvä hitchcock on omasta mielestäni hänen ensimmäinen äänielokuvansa, blackmail. silloin kun oli vielä lontoon sumu..

tämän oon nähnykki ihan anttiloissaki, eikä oo liian kallis muistaakseni ollu, pakattuna tuplapakettii jonku muun alkuaikojen hitchcockin kanssa. itelläni on boksi jossa on kymmenen hitchcockin ensimmäistä elokuvaa, jonka huutonetistä huusin joskus kympillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti