tiistai 26. tammikuuta 2010

sherlock holmes (2009)


Tuossa viikonloppuna kun pubissa lueskelin Terrorizer-lehteä, siellä oli juttu Rammsteinista jossa he sanoivat että ”sanoa meille, että emmekö me voisi laulaa englanniksi on sama kun sanoa Guy Ritchielle että eikö hän voisi tehdä elokuvaa, jossa on vähemmän väkivaltaa”. Tavaramerkkihän se Ritchielle onkin ja ihan hyvännäköstä se on tupannu olemaan. Mutta kyllä itsekkin voisin toivoa sitä vähemmän. Menettäähän se merkityksensä kun se on jatkuvaa ja nauttisihan siitä enemmän jos se painotettaisiin harvempiin, mutta silloin erityisen näyttäviin kohtauksiin.

Ritchien elokuvat on kyllä olleet erittäin tunnistettavia ja niin on tämäkin. Huumori on hetkellään toimivaa, muttei hauskoja kohtia juuri muista jälkikäteen. Tuskin Sherlock Holmesia on ajatellut ennen kovinkaan paljon raakaan väkivaltaan taipuvana, mutta kuten saattaa taannoisesta lainauksesta aistia, se on väistämätöntä tällä kertaa. Snatch oli ritchien ehdoton mestariteos ja RocknRollakin ihan kelvollista seurattavaa, mutta eipä tässä enää paljoa mitään uutta ole.

Juoni on okkultismiin liittyvä ja hieman jopa Enkelit & demonit-henkinen. Sinänsä siinä ei mitään vikaa ole, ihan ok. Mutta suurin osa näyttelijöistä tuntuvat olevan hieman puisia. Pahin on vihulaista näyttelevä Mark Strong, joka on onneton pahis vailla mitään uskottavuutta, eikä hänen kätyrinsäkään – perus parimetrinen korsto – onnistuneimmasta päästä ole. Jude Lawkaan ei jotenkin saa Watsonista erityisen mielenkiintoista hahmoa, vaikka ihan ok hommansa hoitaakin. Sitten päästään siihen hyvään puoleen, nimittäin Robert Downey jr. On kyllä kieltämättä loistava ja elokuvan naisvahvistus, Rachel McAdamsin esittämä Irene Adler ei ole hullumpi lisä hänkään.

Robert Downey jr. Muistetaan usein negatiivisista asioista kuten huumeongelmistaan, mutta onhan hän mieletön näyttelijä. Hänestä huokuu tietynlainen itseluottamus jota ei välttämättä näe liian usein nykypäivänä. Juuri se sama elementti joka teki al pacinosta niin nautittavan seurattavan hänen kunnianpäivillään. Kaiken lisäksi hän pukeutuukin niin tyylikkäästi. Hän on syy nähdä Sherlock Holmes. Vaikka hän onkin alkanutkin näyttää hetkittäin Sylvester Stallonelta.

Elokuva on menestynyt hyvin ja jatko-osaa jo kaavaillaan. Ritchien piti laajentaa jo RocknRolla trilogiaksi, jos se menestyy tarpeeksi hyvin. Liekö jatkoa tulee kun Sherlock Holmes taitaa koitua hieman paremmaksi rahasammoksi. Kyllähän tämä ihan hyvää viihdettä olisi pitemmänkin aikaa, että miksei näitä lisää voisi tehtaillakkin. Jatkossa saatettaisiin päästä parempaan tulokseenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti