keskiviikko 27. tammikuuta 2010

disney tällä hetkellä.

Disneyn pitkäaikainen pyörittäjä, Walt Disneyn veljenpoika Roy E. Disney kuoli noin kuukausi sitten. Kauas on päästy sinänsä jo Waltin päivistäkin, mutta mitä on vielä luvassa.

Prinsessan ja sammakon lisäksi Disneyltä ilmestyy myös Grimmin satuihin lukeutuva tähkäpää, Rapunzel, jonka animaatiotekniikkaa ohjaaja Glen Keane kuvailee perinteiseksi käsinpiirretyksi klassiseksi disneyksi, mutta 3d:nä.

Disney on varmasti tunnetuimpia merkkejä maailmassa ja sen nimi on ollut joskus vielä aika varma tae laadulle. Nykyään nimeä saatetaan käyttää vähän missä vaan. Varsinainen Walt Disney animation studiosin piirretyt elokuvat on murto-osa siitä mitä nimen alla julkaistaan. Esim. Disneytoon tehtailee rahastusjatko-osia kuten Nasun oma elokuva, Tiikerin oma elokuva, Möhköfantti ja Bambi 2.

Disney omistaa nykyään Pixarin vaikka se pysyykin omana studionaan. Jakeluoikeudet on myös useisiin Ghiblin elokuviin maailmanlaajuisesti, poislukien aasian. Nämä kaksi studiota onkin tuottanut huomattavasti parempia elokuvia kuin Disney kymmeniin vuosiin. 

Guillermo del Toro on käynnistänyt Disneylle uuden studion synkemmille elokuville. Studion nimi on Disney double dare you ja ensimmäinen elokuvan Trollhuntersin on määrä ilmestyä 2011.

Imagemovers Digitalkin on siirtynyt Disneyn omistukseen ja nyt Robert Zemeckis ohjaa uuden version Yellow submarinesta käyttäen samaa tietokonetekniikkaa, kuin Beowulfissa. Kalifornialaista tribuuttibändiä The Fab Fouria kuvataan motion-captureja varten. Kieltämättä pelottava hanke.

Tim Burton työskenteli aikoinaan Disneyllä Topin ja tessun aikaan, mutta turhautui siihen aika pian. hän sai mahdollisuuden näyttää taitonsa omillaan ja siitä syntyi lyhytelokuvat Frankenweenie (1984) ja Vincent (1982). Ensimmäinen on parodia Frankensteinista ja jälkimmäinen Edgar Allan Poen Korppia lainaava kunnianosoitus idolilleen Vincent Pricelle, joka itse on kertojana kyseisessä lyhytelokuvassa. Myöhemmin Vincent Price nähtiin myös Saksikäsi Edwardin luojana Burtonin klassikossa, joka sekin on aika paljon velkaa Frankensteinille.

Tim Burton ja Henry Selick ovat työskennelleet Disneylle toistaiseksi kahdesti pitkien stop-motion elokuvien saralla. Tulokset ovat Painajainen ennen joulua (nightmare before christmas, 1993) ja Jaakko ja jättipersikka (james and the giant peach, 1996). Nyt onkin työn alla pitkä versio Burtonin Frankenweeniesta jonka pitäisi näillä näkymin ilmestyä 2011.  

Toki tässäkin on vain pieni osa siitä mitä Disney tuottaa, onhan näytellyt elokuvatkin jo oma asiansa, ne eivät vaan yleensä ole kovin hyviä. poikkeuksina Paluu ihmemaa oziin (return to oz, 1985) sekä animaatiota ja näyttelijöitä sekoittavat Maija Poppanen (mary poppins, 1964) ja Kuka viritti ansan Roger Rabbit? (who framed roger rabbit?, 1988).

Aika vahvasti pidän itse walt disneyn aikaisista piirretyistä elokuvista eniten. Etenkin studion ensimmäiset viisi vuotta ja viisi elokuvaa ovat ehdotonta parhaimmistoa. Lumikki, Pinokkio, Fantasia, Dumbo, Bambi. näiden jälkeen todellisia helmiä on tullut vain harvakseltaan.

Yksi mielenkiintoinen hetki koettiin myös 2000-luvulla kun 1945 aloitettu Walt Disneyn ja Salvador Dalín yhteistyö Destino, viimeisteltiin valmiiksi vajaa 7min pitkäksi lyhytelokuvaksi vuonna 2003. Roy E. Disney innostui projektiin Fantasia 2000:n myötä.

Listaan seuraavaksi oman Disney top 10:n. elokuvat ovat ilmestymisjärjestyksessä:


1. lumikki (snow white and the seven dwarfs, 1937)


2. pinokkio (pinocchio, 1940)



3. fantasia (1940)



4. dumbo (1941)



5. bambi (1942)




6. liisa ihmemaassa (alice in the wonderland, 1951)


7. nalle puh (the many adventures of winnie the pooh, 1977)


8. pieni merenneito (the little mermaid, 1989)



9. kaunotar ja hirviö (beauty and the beast, 1991)



10. fantasia 2000 (2000)



+ destino (1945/2003)





1 kommentti:

  1. Anteeksi erittäin myöhäinen kommentti, mutta miksi Pelastakaa kesäloma ei ole tällä listalla?

    VastaaPoista