keskiviikko 20. tammikuuta 2010

havukka-ahon ajattelija (2010)

luin joskus pakosta yläasteikäisenä veikko huovisen havukka-ahon ajattelijan ja se oli kyllä sellanen kärsimysnäytelmä elämässäni että muistan sen ikuisesti. kun näin trailerin elokuvasta ensikertaa olin vaikuttunut näkemistäni maisemista ja kuvista. lopussa pärähti otsake eteen ja selkäpiitäni taisi niinsanotusti jo vähän karmia kun tuo kirjahirvitys tuli mieleeni. mutta miksei elokuva voisi olla hyvä, miksei kirjakin jo tätä nykyä. empä tosin aio lukea.

leffan alussa seurataan kun nimikkohenkilö konsta pylkkänen (kai lehtinen) ajattelee. ja ajattelee. ajattelee niin pirukseen umpia ja lampia. vanhempansa menettänyt pylkkerö asustelee tönössä jonka emäntä alkaa olla aika kypsynyt tuohon taivaanrannanmaalariin joka nuuskamuikkusen lailla ylimielisesti pitää itseään viisaampana kuin muut, piippuaan tuprutellen kertoo pienelle nikke-pojalle tarinoista kaikista outouksista mitä tietää. tai ompahan tainnut ajatella nekin.

homma alkaa pelittää kun oikeen maisterit helsingistä (tommi korpela ja hannu-pekka björkman) tulee tutkimaan paikallisia lintuja ja kasveja. pylkkerö pyydetään apumieheksi lintujen pyyntiin ja oppaaksi maille ja mannuille. seuraa pienimuotoinen seikkailu. visiitti kuoliaaksinaurattajan luona on todella onnistunut. aake kalliala edellämainittuna ja kati outinen tämän rääsyisenä tyttärenä ovat täydelliset valinnat hahmoihin. myöhemmin kohdataan pikaisesti myös vesa vierrikko.

suomalainen näyttelijälegenda kari väänänen on toiminut elokuvan ohjaajana. viimeksi hänen ohjausjälkeään nähtiin kahdeksan vuotta sitten klassikon (2001) merkeissä. hyvää jälkeä hän on tälläkin kertaa saanut aikaiseksi. havukka-ahon ajattelija on hauska ja miellyttävän näköinen. kyllä sitä heti alkoi tehdä mieli mökkeilemään kun tuollaista näki. aika paljon samaa henkeä elokuvassa oli kun risto jarvan jäniksen vuodessa. sukulaisteos tämä on sille ja ihan hyvä sellainen onkin. hyvää huumoria elokuvasta löytyi oikeen nauruksi asti, mutta olisihan sitä voinut olla vaikka enemmänkin. pikku rutistus vielä olisi löytynyt siihen suuntaan niin olisi ollut todella hyvästä elokuvasta kyse. mutta ehdottomasti hyvä näinkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti