sunnuntai 17. tammikuuta 2010

1940-1949 parhaat elokuvat.

1. polkupyörävaras (ladri di biciclette, 1948)


ohj. vittorio de sica

italialaiseen tyyliin eläväinen neorealistinen tuotos, jonka loppuhetket on äärimmäisen surullista katsottavaa. elokuvan epäoikeudenmukaisuus ja nöyryytys saavat liikuttumaan joka kerta. elämä on epäreilua ja ihmiset ajautuvat joskus epätoivoisiin tekoihin. kaunista ja surullista. ensiluokkainen musiikki kruunaa koko hoidon.

saatavilla suomesta vittorio de sica dvd-boksissa. ei kai erikseen. itselläni vuosia sitten netistä löydetty kiinaversio. katsoin ensikertaa joskus myöhään yöllä ja katsoin heti aamulla uudestaan. jotakuinki tippa linssissä kumpaisellakin kerralla.  


2. punainen katu (scarlet street, 1945)

ohj. fritz lang

saksasta loikannut lang teki vielä amerikassakin näyttävän uran, jonka kohokohta omasta mielestäni on punainen katu. 1940-luku oli ihanan synkeän film-noirin kulta-aikaa. yleisesti genren elokuvista etenkin tältä vuosikymmeneltä mainitaan ehkä ensimmäisenä humphrey bogartin vetämät maltan haukka ja syvä uni. vaikka ovat nekin hyviä on film-noir tyylisuunnalla paljon hienompia ja synkempiäkin nimikkeitä annettavanaan. tarkemmin kun katsoo ni tältä vuosikymmeneltä valinnoistani puolet ovatkin juuri tuon tumman tyylisuunnan edustajia. kiero juonikuvio ja hahmot ovat tässäkin elokuvassa erittäin paljon mieleeni ja maalaukset jotka ovat keskeisessä roolissa, ovat nekin hauskaa katsottavaa.  

näin ensikertaa kirjastosta lainatulta vhs:ltä. sittemmin tilasin amazonista. ei taida olla julkastu suomessa. kannattaa vaikka tilata, jos englannilla pärjää, ei montaa puntaa kustanna.

 

3. nainen shanghaista (lady drom shanghai, 1947)

ohj. orson welles

wellesin citizen kane on valittu sadat kerrat maailman parhaaksi elokuvaksi. silti se ei mielestäni ole edes parhaita wellesin elokuvia, vaikka hyvä onkin. esimerkiksi nainen shanghaista on esimerkillisen hieno teos. myös rita hayworthin lyhyehkön uran parhaita näyttelijätöitä poikkeuksellisesti tällä kertaa blondina. orson welles on tietysti myös itse ilmiömäinen näyttelijä.

en ole nähny saatavilla suomesta. itselläni tämä löytyy osana rita hayworth -kokoelmaa, jonka huusin aikoinaan huutonetistä. parillakympillä kuusi hayworthin parhaista elokuvista. 


4. punaiset kengät (red shoes, 1948)

ohj. michael powell & emeric pressburger

punaiset kengät on taas yksi kauneimpia. etenkin tanssikohtaukset ja elokuvan loppu on niin mielettömiä että niitä voisi katsoa jatkuvasti uudestaan ja uudestaan. kuten niin useissa kauniissa elokuvissa, tämänkin loppu on äärettömän surullinen.

nykyään saatavilla suomesta, itsekkin taisin ostaa anttilasta tämän ilmestyessä. minulta löytyy tämä myös osana powell & pressburger kokoelmaa jossa taisi olla heidän kaikki 13 elokuvaansa. suurin osa helmiä, mutta yleisesti harmillisen aliarvostettuja.


5. kaunotar ja hirviö (la belle et la bête, 1946)


ohj. jean cocteau

ranskalainen monitaituri jean cocteau ei älyttömän tiheään tahtiin elokuvia ohjannut, mutta eipä ole tarviskaan, jos tekee yhdenkin näin näyttävän. harva on saanut niin taianomaista maailmaa luotua satuelokuvaan kuin hän. eipä tule juuri mieleen parempia tulkintojakaan saduista. toinen toistaan upeampia kuvia alusta loppuun.

ei saatavilla suomeksi. kiinaversio itellä.


6. diktaattori (the great dictator, 1940)

ohj. charles chaplin

chaplinin klassinen führer-tulkinta.

näin ensikertaa joskus pienenä ja jäihän se lähtemättömästi mieleen jo silloin. saatavilla hyvin ekstroin.


7. naispaholainen (the strange love of martha ivers, 1946)

ohj. lewis milestone

ihan oikeasti jo tosi synkkä film-noir, jonka synkkä tarinakin on jo lajinsa parhaimmistoa. erittäin aliarvostettu.

äitini osti tämän mulle aikoinaan kirpparilta vhs:nä joka on edelleen. jollain muutamalla eurolla oon dvd:n nähny anttilassa.  


8. musta narsissi (black narcissus, 1947)


ohj. michael powell & emeric pressburger

tämä upeasti kuvattu elokuva on vähän sitä kiellettyä rakkautta. luostarin alla sijaitsevasta laaksosta tulee kyläilemään oikea viidakon jykä paidan napit auki ja nunnat haukkoo henkeään. mielettömän hienoja kuvia ja hyvä tunnelma.

on ollu saatavilla suomesta. itellä kiinaversio ja osana boksia.


9. pimeä käytävä (dark passage, 1947)

ohj. delmer daves

casablancaa en ole halunnut listalleni vaikka siitä pidänkin. se olisi vain jotenkin vähän liian mielikuvituksetonta. otin tämän mukaan listaan osittain siksi, että melkeimpä se bogart tekisi mieli tänne sisällyttää ja tietysti myös lauren bacall. ja omasta mielestäni tämä vaan on parempi bogartin leffa kuin maltan haukka. tämä on tosi hyvää ja harmitonta viihdettä kumminkin ihan mielekkäällä juonella. lauren bacall on myös parhaimmillaan.

en omista leffaa vaikka se onkin saatavilla ihan suomestakin. teemalta se on tullut muutamaan kertaan, josta sen olen katsonut.


10. epäilyksen varjo (shadow of a doubt, 1943)

ohj. alfred hitchcock

ehdottomasti hitchcockin paras työ nelkytluvulta. tässä on mielestäni hieman capefearmäinen tunnelma kaksikymmentä vuotta ennen cape feariä. tummasävytteiset kuvat on täynnä uhkaa ja elokuvat huumoriantikin on vanhojen parrujen murhatapojen keksimispiiri. mulholland driven yksi vaikuttajista.

useita kertoja telkkarista tullut leffa on saatavilla aika halvalla suomesta.


+ noiduttu (spellbound, 1945)

ohj. alfred hitchcock

kuriositeetti hitchcockin leffojen joukossa. siitä syystä että salvador dali suunnitteli elokuvan surrealistiset unikohtaukset. hieman kömpelön leffan antikliimaksina voi pitää laskettelukohtausta jonka hiihtäjät on liimattu mäkeen ennennäkemättömän tökerösti.

parilla eurolla on anttilassa myyty ja sieltä itsekki nappasin.


++ kissaihmisten kirous (the curse of the cat people, 1944)

ohj. robert wise

jacques tourneurin loistava kissaihmiset sai nopeasti jatkoa kissaihmisten kirouksen voimin. alkuperäiseen tarinaan se liitty hieman löyhästi ja sitä voisi pitää ihan irrallisenakin leffana. alkuperäinen oli perinteinen kauhuelokuva, mutta jatkoa kuvailisin lähinnä jännäksi saduksi. lapsen mielikuvitusmaailman kuvauksena tämä on ehkä parhaita.

minulla on tämä vhs-kasettina jonka ostin anttilasta ehkä 50snt silloin kun kasettiformaatti alkoi toden teolla väistyä. ei ole suomeksi dvd:lle käännettykkään


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti