maanantai 24. tammikuuta 2011

Zeitgeist - Moving Forward (2011)



Menin sunnuntaiseen Kino Iiriksen näytökseen katsomaan tämän dokumentin tietämättä siitä yhtään mitään etukäteen. No okei, tiesin että kyseessä on jonkinlaisen liikkeen tekemä elokuva jostain aiheesta, jossa ollaan todennäköisesti jotain vastaan ja jonkin puolesta. En myöskään osannut arvata, että kestoa oli likimain kolme tuntia.

Mikä hauskinta, dokumentin loputtua en olisi voinut kuvitellaakaan, että se kesti niin kauan. Se oli yksinkertaisesti niin mielenkiintoinen ja täynnä informaatiota ja ajatuksia, jotka oli esitetty mukaansatempaavasti ja välillä hauskoin animaatioin. Mistä tässä sitten loppujen lopuksi oli kyse? Ihmisistä, elämisestä, maapallosta ja sen varannoista, valuutasta, kulutuksesta, sosioekonomiasta, kiertokulusta, kierrätyksestä ja kaikesta jota joka päivä tapahtuu. Elokuva esitti aluksi maailman ja ihmisten tilan ja sen jälkeen ideoita, miten maailman ja ihmisten tulisi toimia, ettei kaikki menisi niin vituiksi kun nyt sattuu menemään.

Dokumentti on amerikkalainen ja onkin erittäin ilahduttavaa huomata, että siellä harrastetaan tällaista toimintaa ja ajattelevia ihmisiä vielä löytyy. Etenkin sellaisia ajattelevia, jotka kertovat niille vähän tyhmemmille miten asiat ovat. Amerikastahan muutoksen tulisi ensisijaisesti lähteä, sillä se on maa joka vaikuttaa eniten koko muuhun maailmaan. Sitä paitsi, siellä jos jossain asiat ovat täysin retuperällä.

Dokumentti esittää esimerkiksi kuinka kaikki perustuu jatkuvaan kulutukseen, jonka mahdollistaa teollisuuden tuotanto, joka tuottaa kulutustavaraa, jota ei pysty päivittämään ja jonka elinikä on muutamien vuosien luokkaa. Näin taataan jatkava kulutus ja kaatopaikkojen täyttyminen. Näihin valmiiksi kälysiin laitteisiin taas kulutetaan harvinaisia varantoja, joita maapallolla ei riitä loputtomiin. Maailma on myös täynnä olemattomia varoja, jotka perustuu velkaan. Jos kaikki maailman velat olisi maksettava nyt, missään ei olisi sellaisia rahoja. Asioita ja tekoja perustetaan tyhjän päälle, eikä varantojen rajallisuutta huomioida, kun perustetaan niistä riippuvaisia toimintoja. Dokumentti kertoo hyvin paljon kaikenlaista faktaa, jotka tiedostaa itsekin, mutta joita ajattelee tarkemmin sen nähtyä.



Maailmassa on siis lähinnä virheitä. On myös melko selvä tosiasia, että muutosta on turha odottaa niin kauan kun ihmiset jatkavat tottumuksiaan kuten ennen. Yhden ihmisen pienet teot eivät välttämättä näy missään koko eliniän aikana. Ihmiset ovat myös mukavuudenhaluisia, eivätkä halua rasittaa päätään ajattelemalla kuinka juuri itse voisi parantaa asioita. Halvemmalla ja vähemmällä vaivallahan siinä pääsee kun tekee, niinkuin systeemi sanelee. Se taas ruokkii toimintaa, joka tuhoaa maapalloa ja rikastuttaa sitä 1% maailman väestöstä, jotka omistavat 40% varallisuudesta.

Epäkohdat tuodaan siis esille harvinaisen sujuvasti ja helposti sulatettavasti ja ymmärrettävästi, mihin monet asiaa toitottavat eivät aina pysty. Mitä Zeitgeist sitten yrittää tehdä asialle? Paljon on ideoita ja teorioita, mutta kuten arvata saattaa, niiden onnistuminen on äärettömän epätodennäköistä. Dokumentissa käydään läpi hypoteettisesti, miten maailman rakenne pitäisi luoda jos se aloitettaisiin nyt alusta. Vaan kun sehän ei ole mahdollista. Rakennuksia voisi nykyteknologialla toteuttaa betonia tulostavan 3d-printterin avulla. Asiantuntija sanoo talon rakentamisen puusta ja nauloista olevan nykypäivänä absurdia, kun sen voisi tehdä nykyteknologian suomin avuinkin. Tuo mielipide itsessään oli ehkä absurdeinta, mitä dokumentissa esitettiin. Haluaako ihminen asua ennemmin kotoisassa puutalossa vai valmiissa betonimuotissa?

Dokumentissa kuvataan myös täydellisesti toimiva kaupunkirakenne. Pyöreä kaupunkialue joka koostuu tasoista, joiden välillä olisi täydelliset kulkuyhteydet. Paperilla se ehkä kuulostaa hyvältä, mutta sopii kokeilla toteuttamista. Muutenkin tämä liike vannoo vähän liikaa robotisaation ja automaation nimeen. Se kuitenkin väittää, ettei tämä laiskistaisi ja turruttaisi ihmistä, vaan jopa päin vastoin. Esitetään näkemys siitä, kuinka työelämä kyllästyttää ja tappaa ambitiot ja jos rahan tavoittelu ei olisi enää elämisen ehdottomuus, niin ihmiset olisivat luovempia ja tekisivät enemmän yhteisen edun eteen.

Kyseessä on siis oikeastaan tieteellinen kuvitelma. Samoja kauhukuvia ja tulevaisuuden visioita on nähty scifi-elokuvissa jo vuosikymmeniä. Kuitenkin nykyään tapahtuu vain vähän sen eteen, että eläisimme ainekaan niitä parempia visioita. Huonompaa suuntaan mennään väistämättä ja vaikka ongelmat on tiedostettu jo kauan, entistä todetun paskaa systeemiä vahvistetaan entisestään. Toisinajattelijat ja aktivistithan tuomitaan aina ja ne yritetään kitkeä pois jatkuvan kulutuksen, tuhon ja rikkaiden rikastuttamisen tieltä.

Dokumentti tulee ilmaisjakeluun huomenna ja linkkiä voi sitten etsiskellä täältä. Suosittelen ehdottomasti raivaamaan elämästään vajaat kolme tuntia aikaa sen katsomiseen. Se ei varsinaisesti syyllistä tai tuputa katsojalle mitään maailmanparannusta. Se esittää äärimmäisen mielenkiintoisia asioita, joita kaikkien tulisi tiedostaa ja kaiken lisäksi hyvin kerrottuna.

5 kommenttia:

  1. "Haluaako ihminen asua ennemmin kotoisassa puutalossa vai valmiissa betonimuotissa?"

    Mikä tekee puutalosta kotoisan ja ei-kotoisan betonimuodista? =)

    "Muutenkin tämä liike vannoo vähän liikaa robotisaation ja automaation nimeen."?

    Perustelu? =) Mitä tuo tarkoittaa? ;)

    Jos pidit Zeitgeistista kannattaa katsoa, myös Jacque Frescon(The Venus Project:n perustaja) luentoja netistä, jonka ideoita Zeitgeist ajaa eteenpäin =) Hän selittää luennoillaan monia asioita tarkemmin, joissa näit ongelmia arvostelussasi =) Elokuvassa on vain raapaistu pintaa monissa asioissa ;)

    Hyvä arvostelu ja samaa mieltä dokumentista! Ei myöskään riitä että vain näkee ja ymmärtää sen vaan on myös tehtävä jotain sen eteen kuten Fresco selittää. Jos ei muuta omaa elämäntyyliä millään tavalla, hän takaa että mikään ei muutu paremmaksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset palautteesta, minäpä perustelen.

    Puutalo vs. betonitalo:

    Tarkoittaa tuolla sitä, että kaikki eivät jokatapauksessa halua asua juuri tällaisessa maailmassa mitä liike kaavailee. Itse pidän puutaloja kotoisina ja henkevinä, sen takiahan ihmiset tahtoo karata kaupungin betonihelvetistä mökeilleen kesiksi. Sitten, jos on vaikka osaamista rakentaa itse omakotitalo, niin aina parempi kun saa juuri sitä mitä haluaa.

    Tietysti tuollaisten betoniyhdyskuntien rakentaminen säästäisi aikaa ja rahaa joiltain ja syntyisi asuinalueita joihin saisi majoitettua sitä sakkia. Toimisi varmasti monessa maapallon kolkassa vallan mainiosti, mutta ei täysin korvaavana asuintapana.

    Robotisaatio ja automaatio:

    Lähinnä tarkoitan tuolla sitä, että jos kaikki kaupungin rakenteesta ja toiminnoista lähtien rakennetaan liian symmetriseksi ja konemaisen täsmälliseksi, niin ihmiselämä ja siinä toimiminen muuttuu väistämättä melko robottimaiseksi.

    Kaupunkirakenne oli ajatuksena ehkä toimiva ja joitain suuria metropoleja voisikin toteuttaa tuolla kaavalla tulevaisuudessa, mutta kuten betonitalojen kanssa, kaikki eivät ikinä tule haluamaan pelkästään sellaista ja se on erittäin ok. Niin kauan kun noiden metropolien ulkopuolella olisi vilkasta elämää ja vapaampaa asutusta niin hyvä.

    Liikenneyhteyksien esitetyssä verkostoitumisessa olisi tietenkin paljon hyvää, mutta siihen totuttua sen mahdolliset häiriöt saisi totutun elämäntyylin järkkymään, etenkin jos kulkumahdollisuuksia ei ole järjestetty tarpeeksi hyvin muuten.

    Sitä paitsi oliko kaupunkirakenteessa mietitty kuinka paljon liikuntamahdollisuuksia. En haluaisia aina vain käydä lenkillä kaupungin keskustaan pystytetyssä keskuspuistossa vaan kaipaisin niitä luonnon omia lenkkipolkuja.


    Toivottavasti nuo vastasi kysymyksiin. Ne ovat omat mielipiteeni tämän nimenomaisen elokuvan perusteella. Epäilemättä elokuva oli vain raapaisu, sen verran tahdilla sitä faktaa sai tuohon lähes kolmetuntiseenkin ahtaa.

    Elokuvassa kerrotaan paljon täyttä asiaa ja tehdään muutama ok parannusehdotus, mutta kaikkia ideoita en tosiaan allekirjoita. Pitääpi perehtyä joskus ajan kanssa tuon Frescon juttuihin, sillä moni ajatus jäi leffassa tosiaan vähän keskeneräiseksi.

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän mitä tarkoitat mielipiteilläsi =)

    puutalo vs. betonitalo-juttu

    Ymmärrykseni mukaan tämä ei tule olemaan ongelma Frescon yhteiskunnassa:) Jos haluat rakentaa oman puutalon tietylle alueelle olet vapaa tekemään niin:) Idea on loppujen lopuksi vapauttaa ihmiset tavoittelemaan intohimoja ja halujaan.

    Kuitenkin jos puukotisi sijainti tai jokin muu siihen liittyvä asia vaikeuttaisi jollain tavalla kyseisessä yhteiskunnassa asuvien ihmisten elämää, olisi asiasta kuitenkin keskusteltava(ongelma ratkaistava tieteellisillä menetelmillä, onko resursseja, onko mahdollista) ennen kuin voisit niin tehdä.

    Eli pointti on siis, että olet vapaa tekemään mitä haluat, kuitenkaan mieluusti vaikeuttamatta omilla henkilökohtaisilla haluilla toisten elämää. Ihan hyväksyttävää eikö?:) Monet asioista, jotka mainitsit ovat ihan makujuttuja. Minä tykkään sinisestä, sinä punaisesta, hän keltaisesta.

    Tietenkin täytyy ymmärtää, että jonkinlaista "uniformisuutta" tarvittaisiin, että Venus Projektin kaltainen yhteiskunta olisi mahdollista, ainakin aluksi. Venus Projektin kaltaisen yhteiskunnan luulisi ehkä olevan vaikea toteuttaa jos alusta alkaen otettaisiin huomioon jokaisen yksilön henkilökohtainen mielipide(makumielipide) asioista, esim. tehdäänkö lenkkipolusta pyöreä, suora, jne, jne.

    Venus Projektin ideana on myös muuttaa ihmisten arvomaailmaa tavalla, jolla kyseisen yhteiskunnan luonti olisi mahdollista. Tarkoitus ei tietenkään ole aivopestä ihmisiä, vaan esittää ihmisille tieteelliset faktat ja parhaat nykyiset tiedot ja tavat miten Venus Projektin tapainen yhteiskunta on mahdollista saavuttaa. Kaikkea ei siis voi saada, ainakaan heti:)

    Voitko täsmentää vielä mitä tarkoitat "robottimaisella"-elämällä? Luulen kyllä että tiedän mitä tarkoitat;) Mikä tekee ihmisen elämästä "robottimaista" tai olisiko oikea sana "sielutonta"? Kyseisen yhteiskunnan ihmiset tulevat olemaan paljon nykyisen yhteiskunnan ihmisiä älykkäämpiä:)

    Älykkyydellä tarkoitan kykyä ymmärtää mikä on relevanttia milläkin hetkellä. Venus Projektin kaltaisen yhteiskunnan ihmisille, jona minä näen sen on aivan sama onko kakku pyöreän, kolmion tai suorakulmion muotoinen. Heille on aivan sama mistä materiaalista talo on rakennettu kunhan se tarjoaa suojan ja lämmön ulkoilmalta.

    Kyseisen yhteiskunnan ihmisten arvomaailmat ja kiinnostukset ovat pääasiassa aivan eri asioissa kuin siinä onko seinä punainen vai sininen. Kyseisiä ihmisiä kiinnostaa esim. "Mikä on elämän tarkoitus"-kysymys ja sen selvittäminen sekä muun tieteen opiskelu ja ymmärtäminen. Toki tämä ei tarkoita etteivätkö ihmiset saisi tehdä niin tai ajatella vapaasti.

    Ja joo katso Frescon videoita ja mieti ajatuksella;)

    terv. edellisen palautteen kirjoittaja ;)

    VastaaPoista
  4. Lisäys vielä edelliseen, että edellisen yhteiskunnan ihmisille termit "kotoisa", "hieno", "mukava", jne. eivät tarkoita mitään. Mitä tarkoittaa "kotoisa"? Minun kotoisa on eri kuin sinun kotoisa=) Tästä esimerkistä päästään myös yhteen suurimpaan Venus Projektin ongelmaan, joka on kommunikaatio. Miten luodaan kieli, jonka on vapaa moniselitteisistä käsitteistä ja merkityksistä.

    Eli siis kieli, jolla sanan voi ymmärtää mahdollisesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Fresco esittikin jo, että tiede tarjoaa tähän ratkaisun, esim. matematiikka. 1 + 1 = 2 eikö? siihen ei vaikuta kummankaan meidän mielipide asiasta:) Tämä on suoraa yksiselitteistä kommunikaatiota, jonka tiede tarjoaa. Nykyisen kielen termit "rakkaus", "vapaus", "viha", "hengellisyys", jne, jne. voivat tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa, mutta kaikki ymmärtävät että 2 x 2 = 4, ilman mitään jälkikommentteja:)

    Ymmärrätkö mitä ajan(tai Fresco ajaa) takaa? =)

    all best;)
    edellisen palautteen kirjoittaja =)

    VastaaPoista
  5. Katsoin ensimmäisen Zeitgeist-elokuvan muutama vuosi sitten (tai silloin kuin se ilmestyi... vuotta en muista) ja pidin sitä aluksi järkyttävänä, mutta lopulta hyvin virkistävänä ja jopa lohduttavana. Maailma ei siis ole täynnä vain tyhjäpäisiä välipitämättömiä amerikkalaisia, halleluja. Ja vähän off the topic, suosittelen myös elokuvaa Fast Food Nation, joka kertoo hyvin mielenkiintoista faktaa ruuan ja erityisesti liha-tuotannosta Amerikassa (kuin muuallakin maailmassa).

    VastaaPoista