keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Viisikymmentä televisiosarjaa #15-11

15. Sledge Hammer (1986-1988)
Moukarimies, 2 kautta, 41 jaksoa


Kyllä ne kaikista epämääräisimmät etsivät ovat eniten mieleeni, se on huomattu jo Keen Eddien ja Columbon listasijoituksista, Detroit 187:n plussasijoituksesta ja nyt Moukarimiehestä. Jatkossa niitä on luvassa vain lisää. Kuten liian realistiset autopelit konsoleilla, en yksinkertaisesti pidä liian realistisista tai vakavamielisistä poliisi- tai etsiväsarjoistakaan pääsääntöisesti. Moukarimies on ehtaa kasarihölmöilyä, nostalgistakin, mutta aidosti hauskaa. Sitäpaitsi Sledge Hammerin legendaarinen hokema "Trust me, I know what I'm doing" kuvastaa omaa päättäväisyyttäni hyvin, etenkin silloin kun ei ole aavistustakaan mitä olen tekemässä.


14. Pasila (2007-)

5 kautta, 54 jaksoa



Köykäisesti animoitu kotimainen, poliisien maailmaan sijoittuva, kaikkea ympärillä olevaa satirisoiva yllätyshitti näyttää kieltämättä luotaantyöntävältä. Äkkiseltään se vaikuttaa itseasiassa muutenkin ala-arvoiselta, enkä olisi halunnut siihen tutustuakaan ihan vain sen takia että pääosan Kyösti Pöysti kantaa tuttia suussaan. Mahdollisuuden antaessaan huomaa pian Pasilan olevan lähemmäs parasta kotimaista komediaa koskaan. Kannattaa kokeilla.

13. Kummeli (1991-2004)
6 kautta, 49 jaksoa



Listan viimeinen sketsisarja. Jäi nyt pulttiboissit ja muut PPP:t yms väliin, mutta on se Kummeli monipuolísuudessaan kotimainen ykkönen. Niin monen käsitteen ja hokeman alkulähde, ettei moni varmaan edes tiedosta kierrättävänsä materiaalia juuri Kummelista. Osa hauskimmistakin jutuista olisi täyttä roskaa, ellei Heikki Silvennoisen tai Timo Kahilaisen yksittäinen ilme kääntäisi sketsiä vallan ratkiriemukkaaksi. Nuo kaverit yksinkertaisesti näyttävät hauskalta. Elokuva-Kummeleista en ole ikinä välittänyt lainkaan, mutta sarja ansaitsee paikkansa siellä jos täälläkin.


12. Futurama (1999- )
6 kautta, 99 jaksoa



Oikeasti hyvää sci-fi parodiaa ja satiiria on liikkeellä harmillisen vähän tai sitten en ole etsinyt oikeista paikoista. Space Quest pelisaaga ja etenkin sen osat 4-6 saavuttivat mielestäni laatutason sillä osastolla kenties parhaiten, mutta tv-sarjoista en tiedä osuvampaa ja uppoavampaa kuin Futurama. Elokuvat kuten Galaxy Quest ja Avaruusboltsit ovat aivan oikeilla jäljillä, mutta Futurama pyyhkii niillä pöydän kevyesti. Ehkä jopa rohkeampaa, haastavampaa ja takuulla nörtimpää kuin Simpsonit. Tarkemman kohdeyleisön vuoksi sarjan menekki on ollut ailahtelevaista ja se lopetettiin vuosiksi, palaten kuitenkin ruutuihin muutaman elokuvan mittaisen erikoisjakson jälkeen. Sci-fi fanien must-see.




11. Star Trek: The Next Generation (1987-1994)
Star Trek - Uusi sukupolvi, 7 kautta, 176 jaksoa



Minulla ei ole mitään syytä lukea muita Star Trekin sukupolvia tähän listaan, sillä sidokseni juuri tähän on niin vahva. Next Generationilla ei ole samanlaista camp-arvoa kuin alkuperäisen sarjan hahmoilla ja tapahtumilla, se on siihen verrattuna jopa älykäs, tieteiskuvitelman suuri taidonnäyte. Pääosin juoni ja hahmot ovat erittäin hyvin kirjoitettu ja vaikka Star Trekit ovat aina friikkikamaa, lukeutuu tämä ensimmäisten sarjojen joukkoon jota voisin lämpimästi suositella niille, jotka eivät sci-fistä perusta. Toki sarjalla on myös tärkeä osa omaa lapsuuttani, jolloin katsoin veljeni kanssa sarjaa, kisaillen siitä kumpi osaa tai muistaa sanoa alkuintron aikana "Space..." oikeassa kohdassa.



+Amazing Stories (1985-1987)
Steven Spielbegin hämmästyttävät tarinat, 2 kautta, 45 jaksoa



Todella epätasainen sarja lyhyitä tarinoita, suurin osa melko kepeitä ja melko huonojakin. Mielenkiintoisempaa sarjassa onkin sen nimekäs tekijäkunta. Ohjaajina jaksoille toimivat mm. Steven Spielberg, Peter Hyams, Burt Reynolds, Clint Eastwood, Joe Dante, Martin Scorsese, Irvin Kershner, Danny DeVito, Tom Holland, Mick Garris, Brad Bird, Robert Zemeckis ja Tobe Hooper, jopa nimekkäämpi kasti siis kuin Masters of Horrorilla.

Tarinat ovat samankaltaisia kuin monissa muissa kauhu/sci-fi antologiasarjoissa, mutta muutama ensimmäiseltä kaudelta on ehdottomasti näkemisen arvoisia (kakkoskauden jaksojen näkemisestä on liian kauan aikaa, että muistaisin niistä mitään). Esimerkiksi kaksi Toiseen Maailmansotaan sijoittuvaa tarinaa, Spielbergin ohjaama The Mission, tuplasti muita pidempi jakso, pääosissa Kevin Costner ja Kiefer Sutherland ja Lesli Linka Glatterin No Day at the Beach, mukanaan Charlie Sheen. Niiden lisäksi kaksi suosikkiani ovat sekä ansioillaan että mielenkiinnosta ohjaajiensa jälkeen, Clint Eastwoodin Vanessa in the Garden (Harvey Keitel) ja Martin Scorsesen Mirror, Mirror, jossa Marty kokeilee rahkeitaan kauhun puitteissa.

Pidän myös kovasti Amazing Stories alkuintron vintage-CGI:sta. Se näytti vanhentuneelta jo pienenä.

10 kommenttia:

  1. Hieman ihmettelen ettei kukaan ole tarttunut tuohon Moukarimieheen ja tehnyt siitä elokuvallista versiota.

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä outoa vaikkei sarja suosioltaan mikään Miami Vice tainnut ollakaan. Olisikohan alkuperäinen näyttelijä enää vedossa rooliin vai pitäisikö hakea uutta verta ja kuka muu siihen edes sopisi. Voisihan tuo leffaversio kai hyvällä porukalla vielä toimiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. David Rasche on nyt 68 vuotias. Erittäin vahvalla ehkällä varustettuna hän saattaisi Sledgen hyvinkin roolista vielä suoriutua. Hieman on meinaten vaikeaa kuvitella ketään muuta esittämässä sitä toheloa tässä kohdin. Eri asia onkin sitten se haluaisiko mies moista elokuvaa tehdä...

      Sledge Hammer ehti muuten seikkailla sarjakuvallisena sankarinakin. Tosin, vain kahden numeron ajan.... http://media.comicvine.com/uploads/0/4/47648-4072-57034-1-sledge-hammer_large.jpg ja http://i16.tinypic.com/4chq48w.jpg

      Poista
    2. Well, how about if we tell Sledge was really a mutant?

      Huhhuh ja vau. That I must have!

      Poista
  3. Moukarimies-dvd:llä on ekstrana vanha puffidokumentti jossa sarjan luoja Alan Spencer kertoo sarjan synnystä ja siitä kuinka tämän Likaisen Harry-parodian piti olla alunperin one off-jakso HBO:lla, mutta tultuaan otetuksi ABC:lle sitä laajennettiin pitkäksi sarjaksi.

    Go Ahead Make Me Smile-dokkarissa sama mies kertoo laajemmin halunneensa yhdistää Clouseaun, Maxwell Smartin ja Likaisen Harryn.
    Ensimmäinen käsikirjoitus herätti tuottajilta muun muassa kommentin, että "one seriously has to wonder the state of mind of this writer" ja rohkeudestaan tunnettu HBO oli kuulemma vaatinut ennakkopalkkion takaisin luettuaan tuon samaisen käsikirjoituksen.

    Olisi todella hauska nähdä tämä myös elokuvamuodossa ja kyllä ainakin 2000-luvun rooliensa perusteella uskaltaa väittää David Raschen pystyvän toistamaan roolinsa. Itse asiassa, kun se kerran on lähtenyt Eastwoodista, niin eipä hirveän kaukaiselta kuulostaisi jokin Gran Torinomainen Sledge Torino.
    Ja jos Police Squad onnistui, niin miksei Moukarimieskin.

    Likaiseen Harryyn liittyen, John Vernonhan esittää Moukarimiehessä pormestaria.

    Loppuun vielä muistelu siitä kun muksuna olin tehnyt jotain pahaa, niin äitini rankaisi minua kieltämällä Moukarimiehen katselun. Hiivin sitten salaa katsomaan sitä ja jäin kiinni, mikä vain pitkitti kotiarestia.

    VastaaPoista
  4. Sledge Torino olis kyllä enemmän ku paikallaan!

    Moukarimiehen katsomiskielto on kyllä rangaistuksena melko edesvastuuton, mutta traumaattiset kokemukset ja vastoinkäymiset varmasti vain vahvistavat tunnesidettä tuotakin sarjaa kohtaan.

    VastaaPoista
  5. Tässähän oli kauttaaltaan hyvä kattaus.

    Moukarimies oli ihan taattua kamaa silloin, kun se alkoi pyöriä uusintana silloin joskus kymmenen vuotta sitten tai jotain ja tulikin katseltua ahkeraan ja varmaan tämäkin eksyy joskus dvd:nä allekirjoittaneelle.

    Pasilasta en ekalla kerralla tahtonut innostua millään (katoin sen ekan jakson), mutta sitten kun huomasin ihmisten ympärilläni innostuvan siitä kovastikin, niin uusintojen alkaessa annoin sille uuden mahdollisuuden ja huomasinkin viihtyväni sarjan parissa.

    Kummelista tykkään itekin, vaikka hyllystä löytyykin vain yksi Kummeli-boksi, mutta viimeksi kun katselin jokunen vuosi sitten, niin ei ne jaksot ihan samalla tavalla iskeneet kuin silloin muinoin, mutta ihan jees kamaa edelleen.

    Futuramaakin katselin jokusen vuoden, mutta jostain kumman syystä se sitten jäi pois. Nyt, kun scifi-innostus heräilee, niin mitä jottei tonkin voisi joskus katella.

    TNG on mullekin se tärkein Star Trek, kun just sitä tuli tapitettuna silloin pentuna ja siinä missä aikomuksenani onkin käydä jossain vaiheessa läpi kaikki Star Trekit, niin tää on se sarja, jonka uusintakatselua odotan eniten. Muistan, kun Deep Space 9 alkoi ja mä olin kauhean pettynyt siihen, kun siinä ei ollut Enterprisea, ja minä olin niin nuori sen alkaessa, etten siksi osannutkaa sanoa, mitä tekemistä sillä oli Star Trekin kanssa. :D Katottua sitä silti tuli ainakin yhden kauden verran.

    VastaaPoista
  6. Sama homma Pasilan kanssa, animaatiotyyli ei kiinnostanut sitten pätkääkään ja jäi koko sarja katsomatta, kunnes ympärillä alkoi aivan järjetön Pasila-pommitus. Sittemmin olen ostanutkin kaikki kaudet hyllyyn ja on tullut katseltua joskus kausi jos toinenkin putkeen viikonlopun ratoksi.

    VastaaPoista
  7. Näin vahingossa tämän listan löytäneenä: nimenä on "Viisikymmentä televisiosarjaa" mutta tuossa on vähän väliä noita +merkittyjä, eli sarjoja onkin yhteensä 55. Onko esimerkiksi tuo Amazing Stories jostain tietystä syystä laitettu tähän #15-11 sarjojen mukaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei merkitystä missä välissä plussia on, pelkkiä listaan kuulumattomia bonareita ovat. Plussat on sarjoja jotka on huvittanut nostaa esille, vaikkeivat riittävän hyviä listalle olisikaan. Pääsääntöisesti plussat oli tuolloin vasta(uudelleen)katsottuja, kuten Amazing Stories.

      Poista